Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Veranda-kosten.nl Alle info over veranda's!
Veranda-kosten.nl

Prijzen veranda

Op de één of andere manier voelen mensen zich altijd direct aangetrokken tot een veranda. Hier kun je beschut zitten en van de buitenlucht en omgeving genieten. Veranda’s hebben een kalmerend effect en voegen waarde toe aan je woning. Door een subtiele overgang te creëren tussen buiten en binnen heb je een groot gedeelte van het jaar een plaats om buiten te kunnen zitten. Een veranda onderscheidt zich van een serre, omdat het open is en je dus niet binnen zit. Veranda’s zijn echter niet goedkoop en hier lees je hoeveel je hiervoor betaalt.

De kosten

De prijs voor een veranda is lastig te bepalen. Dat komt doordat er veel mogelijkheden zijn wat betreft de afmetingen, het design, het materiaal en de constructie. De prijs die jij zal moeten betalen voor jouw veranda is dan ook afhankelijk van vele keuzes die je maakt tijdens het planproces. Waar je wel rekening mee kunt houden is dat je zeker duizenden euro’s kwijt bent om een veranda te laten plaatsen. Ook is er vaak een vergunning nodig, omdat een veranda een flinke verbouwing met zich meebrengt. De onderstaande tabel geeft je een indicatie van de kosten en deze zijn inclusief btw, materialen en arbeidsloon.

Soort veranda Prijs
Standaard veranda 15 m2 Vanaf €7500
Op maat gemaakte veranda Vanaf €15.000
Vergunning veranda gemeente 2 procent van de bouwkosten
Vergunningsbegeleiding (tekeningen, berekeningen, aanvragen) €750

Prijsbepalende factoren

Als jij een strak budget hebt, kun je de volgende prijsbepalende factoren in overweging nemen. Maak je de juiste beslissingen, dan zal je de prijs voor je veranda namelijk enigszins in bedwang kunnen houden.

  • De constructiemethode: er zijn veranda’s die op maat worden gemaakt, er zijn prefab veranda’s en je kunt besluiten je veranda casco te laten opleveren. Deze laatste optie is het goedkoopste, maar houdt in dat de taak van de afwerking bij jou ligt. Je bespaart hiermee een derde van de kosten, maar voor het afwerken ben je vaak meer aan materialen kwijt dan de leverancier. Een prefab veranda bestel je uit een catalogus en wordt als een bouwpakket geplaatst. Dit is iets duurder en geeft je weinig opties wat betreft het ontwerp. Voor een op maat gemaakte veranda betaal je de hoofdprijs, maar deze zal uniek zijn en ontworpen speciaal voor jou.
  • De vergunning: verschillende gemeenten hebben verschillende regels wat betreft de vergunning. Je kunt deze dus het beste opvragen bij je gemeentehuis. Je kunt ervan uitgaan dat grote veranda’s en veranda’s die grenzen aan een openbare weg of gebied bijna altijd een vergunning nodig hebben. Ook je aannemer kan je hier verder over inlichten.
  • Het materiaal: wat betreft het materiaal zijn de meest gangbare keuzes hout, aluminium, kunststof en tegenwoordig ook staal. Kunststof is het goedkoopste en een tropisch hardhout kost je het meeste. Staal en aluminium zijn gemiddeld geprijsd. De keuze die je maakt hangt af van je budget, van je voorkeuren wat betreft de uitstraling van de veranda en ook van de stijl van je woning.

De prijsopbouw

Er zijn weinig mensen die hun veranda zelf bouwen en er is een grote kans dat je een vergunning nodig hebt voor de plaatsing. Daarom bestaan de kosten voor een nieuwe veranda uit materialen, arbeidskosten, de vergunning en voorrijkosten. De materialen leveren de grootste bijdrage aan de eindprijs, namelijk 60 procent. Het arbeidsloon en de voorrijkosten samen zijn zo’n 35 procent van de totaalprijs. De overige 5 procent is voor de vergunning die je nodig kan hebben. Hieruit kun je aflezen dat je dus meer dan een derde van de totaalprijs kunt besparen door de veranda zelf te plaatsen. Omdat de materialen zo’n grote bijdrage leveren betekent dit dat je hier door middel van grondig marktonderzoek ook vaak nog aardig wat van de prijs kunt afhalen. Vergeet ook de tweedehands markt niet. Sommige mensen verkopen nog schitterende veranda’s voor een fractie van de prijs, bijvoorbeeld omdat ze aan het renoveren zijn of net en nieuw huis hebben gekocht.

Enkele voorbeelden

Hoeveel de veranda van jouw dromen exact zal kosten is dus eigenlijk moeilijk te zeggen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat dit eigenlijk alleen kan worden bepaald door contact op te nemen met een aantal leveranciers. Het vergelijken van offertes kan erg leerzaam zijn en kan je helpen om de deal te vinden die jou de beste prijs/kwaliteitsverhouding geeft. De volgende tabel geeft enkele prijsvoorbeelden die je met je eigen situatie kunt vergelijken.

De goedkoopste optie Gemiddelde prijzen De duurste optie
Prefab veranda 15m2: €7500 Aluminium veranda 20 m2: €15.000 Veranda van tropisch hardhout 25 m2: €20.000
Vergunning: €800 Vergunning: €800 Vergunning: €800
Totaalbedrag: €8.300 Totaalbedrag: €15.800 Totaalbedrag: €20.800

 

Offertes voor veranda's ontvangen?

Kies voor een erkende specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende specialisten