Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Veranda-kosten.nl Alle info over veranda's!
Veranda-kosten.nl

Checklist veranda kopen

Veranda’s zijn schitterende toevoegingen aan een woning en hebben een grote aantrekkingskracht. Dat komt doordat je met een veranda een ruimte creëert waar je een groot gedeelte van het jaar buiten kunt zitten en toch nog enigszins beschut bent van de weersomstandigheden. Met een veranda creëer je een lichte overgang tussen je woning en je tuin. Verwar een veranda niet met een serre, veranda’s hebben wel een dak maar zijn verder vaak open waardoor je het gevoel krijgt buiten te zitten in plaats van binnen. Een veranda laten plaatsen is een hele klus en je komt tijdens de planning voor vele keuzes te staan. De onderstaande checklist kan je helpen deze keuzes te maken.

Check 1: de oplevering

Misschien is het het beste om eerst na te denken over de oplevering van je veranda. Je kunt namelijk kiezen voor prefab of maatwerk. Door deze keuze aan het begin te maken kun je het aantal potentiele leveranciers alvast verkleinen. Het verschil tussen de twee is groot en dit is niet alleen financieel zo.

  • Prefab: een prefab veranda kies je uit een catalogus. De leverancier biedt een aantal modellen aan en deze kun je dan vaak uitbreiden met een aantal standaard extra opties. Ook de afmetingen zijn al van tevoren bepaald. De veranda staat klaar in de fabriekshal en hoeft alleen nog bij jou te worden samengesteld. Dit proces is snel en goedkoop, maar geeft je dus wat betreft design weinig opties. De prijzen voor prefab veranda’s beginnen rond de €7500.
  • Maatwerk: heb jij een idee in je hoofd dat je wilt realiseren, dan is maatwerk een betere optie. Dit is direct ook de duurste optie, omdat de veranda voor jou wordt ontworpen en vervaardigd. Je zal een unieke veranda bezitten en ook je eigen visie kunnen waarmaken. Dit proces duurt echter veel langer en zal je minstens €15.000 kosten.

Check 2: vergunning nodig?

Vervolgens kun je navragen bij je gemeentehuis of je een vergunning nodig hebt voor het laten plaatsen van jouw veranda. Er zijn namelijk voorwaarden wat betreft de plaatsing en de afmetingen en deze verschillen per gemeente. De prijs voor jouw vergunning is dan vaak 2 procent van de prijs van de veranda, maar daar komen de kosten voor de bouwkundige plannen en tekeningen dan nog bij.

Check 3: het materiaal

Als je kiest voor een op maat gemaakte veranda dan zal je ook het materiaal moeten overwegen. De meest gangbare keuzes zijn hout, aluminium en kunststof.

  • Hout: hout is erg mooi, maar kan duur zijn als je een hardhout kiest dat lang meegaat. Ook moet het regelmatig worden onderhouden omdat het anders niet bestand is tegen de weersomstandigheden. Met het oog op het natuurschoon in je tuin is hout een natuurlijk materiaal dat hier perfect bij aansluit.
  • Aluminium: het metaal aluminium is sterk wat betekent dat je met een dunner frame meer gewicht kunt tillen. Wil je zo min mogelijk uitzicht verliezen en een veranda plaatsen met een subtiele en lichte uitstraling, dan is aluminium een goed idee. Vergeleken met hout kan aluminium goedkoper zijn en de ontwerpmogelijkheden zijn groter. Wel mist het de natuurlijke uitstraling en warme sfeer van hout en past het daarom beter bij moderne en nieuwere woningen.
  • Kunststof: de goedkoopste optie die je hebt is kunststof en dit is een materiaal dat nog niet zo lang voor veranda’s wordt gebruikt. Kunststof is onderhoudsarm, veelzijdig, duurzaam en volledig recyclebaar. Het is niet zo sterk als staal en kan uitstraling missen. Toch kan kunststof met bijvoorbeeld een mooie houtlook nagenoeg hetzelfde effect creëren voor een aanzienlijk lagere prijs.

Check 4: de plaatsing

Tenzij je van plan bent om de veranda zelf te plaatsen, heb je een goed montagebedrijf nodig voor het plaatsen van je veranda. Het is vaak mogelijk om alles-in-1 te regelen bij de leverancier wat inhoudt dat ze de veranda samenstellen, plaatsen en de nazorg regelen. Dit is gemakkelijk omdat jij dan minder keuzes te maken hebt. Weer andere leveranciers bieden geen montageservice aan, maar kunnen wel bedrijven uit jouw omgeving aanraden. Dit zijn dan montagebedrijven die zijn goedgekeurd door de leverancier en aan hun kwaliteitseisen voldoen. Als laatste kun je er altijd voor kiezen om zelf een montagebedrijf in te schakelen.

Check 5: zelf monteren?

Alleen echt ervaren klussers zullen het aandurven om de veranda zelf te monteren. Hiervoor is zeker bouwkundige kennis nodig en dat heeft niet iedereen. De veiligste optie, maar helaas ook de duurste optie, is de veranda te laten plaatsen. Het beste bedrijf hiervoor vind je door contact op te nemen met al de geschikte kandidaten in jouw omgeving en hen om een offerte te vragen.

 

Offertes voor veranda's ontvangen?

Kies voor een erkende specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende specialisten