Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Veranda-kosten.nl Alle info over veranda's!
Veranda-kosten.nl

Zelf doen of een verandaleverancier inschakelen?

Zoals bij alle grote klussen in en om het huis heb je ook bij het aanschaffen van een veranda de mogelijkheid om deze zelf te plaatsen of om deze te laten plaatsen door een montagebedrijf. In dit geval zijn er weinig mensen die dit zelf doen en hier zijn goede redenen voor. Alleen echt ervaren klussers zullen zich zelfverzekerd genoeg voelen om deze taak op zich te nemen. Waarom dit is, lees je hier.

Het Bouwbesluit

Een veranda wordt gezien als een aanbouw en dus een uitbreiding van je woning. Alle bouwwerken die worden geplaatst moeten voldoen aan de wettelijke eisen die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Voldoet jouw veranda hier niet aan, dan kan het zijn dat je deze zal moeten afbreken. De eisen in het Bouwbesluit zijn erg technisch en hebben bijvoorbeeld te maken met de constructie. Eisen wat betreft het uiterlijk van de veranda vallen hier niet onder, maar daar is een vergunning voor. Alleen mensen met genoeg bouwtechnische kennis kunnen de eisen uit het Bouwbesluit vertalen naar hun eigen bouwwerk en ontwerp.

De vergunning

Vaak is er voor een veranda ook een vergunning nodig. Dat is bijvoorbeeld wanneer deze tegen de voorkant van de woning moet komen of wanneer deze afwijkt van een aantal vooraf aangegeven afmetingen. Of jij een vergunning nodig hebt zal je moeten achterhalen bij je eigen gemeente. De vereisten hiervoor verschillen per regio en stad. Als je de vergunning nodig hebt zal je bouwtekeningen en andere technische documenten moeten aanleveren. Zijn deze niet in orde of voldoet jouw veranda niet aan de regels uit het Bouwbesluit dan wordt je vergunning logischerwijs afgewezen. Het is dus erg belangrijk dat jij als klusser deze documenten kunt samenstellen en dat je hiermee kunt aantonen dat jouw bouwwerk voldoet aan alle relevante regels.

De bouw zelf

Het is mogelijk om het ontwerp van je veranda en het aanvragen van de vergunning uit te besteden en daarmee omzeil je als doe-het-zelver de bovenstaande twee problemen. Je hebt nu ook de optie om alleen de bouw zelf te doen. Dit is geen probleem als je verstand hebt van het leggen van funderingen, als je de bouwtekeningen begrijpt en kunt vertalen naar de realiteit en als je verstand hebt van bijvoorbeeld dakhellingen, afwatering en draagkracht. Zeer ervaren klussers zullen hier geen problemen mee hebben, maar ook deze mogelijkheid wordt door veel mensen toch uitbesteedt.

Wat kun je wel zelf doen?

Als je van klussen houdt is er gelukkig nog voldoende dat je wel kunt doen. Door je veranda casco te laten opleveren laat je het structurele werk over aan de vakmensen, maar kun je de afwerking volledig zelf op je nemen. Dat houdt dus in dat je de dakbedekking legt, de vloer plaatst, eventuele elektra zelf aanlegt, de decoraties ophangt, de veranda verft en misschien verwarming of lichtpunten plaatst. Hoe je dit ook realiseert, je hebt de vrijheid om de veranda zo af te maken en aan te kleden als je zelf wilt zonder dat je hierbij risico’s loopt wat betreft veiligheid of wettelijke bouwregels. Op deze manier kun je toch je eigen stempel op je veranda drukken en deze volledig uniek maken.

 

Offertes voor veranda's ontvangen?

Kies voor een erkende specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende specialisten