Veelgestelde vragen over veranda’s
Veranda’s zijn er in allerlei soorten en maten en ga jij je hier een beetje in verdiepen dan zal je al snel zien dat er heel veel mogelijkheden en keuzes zijn. Er zijn prefab veranda’s en op maat gemaakte veranda’s, er zijn houten-, aluminium-, stalen- en kunststof veranda’s. Je hebt mogelijkheden wat betreft de afwerking, de afmetingen, het dak soort en je kunt altijd nog extra opties uitkiezen om de veranda compleet te maken. Ben jij geïnteresseerd in een veranda, dan heb je vast veel vragen. Hier vind je enkele veel gestelde vragen omtrent veranda’s en de antwoorden.
Heb ik een vergunning nodig om een veranda te plaatsen en hoeveel kost dit?
De regels omtrent vergunningen voor veranda’s verschillen per gemeente. Er zijn echter vele gevallen waarin het waarschijnlijk is dat je een vergunning nodig hebt. Als jouw veranda aan de voorkant van je huis moet komen en dus het straatbeeld aanzienlijk verandert, is een vergunning bijna altijd verplicht. Ook als je bepaalde afmetingen overschrijdt zal een vergunning noodzakelijk zijn. De prijs die je betaalt voor een vergunning is vaak zo’n 2 procent van de prijs van je veranda, maar ook dit is per gemeente verschillend. Daarnaast zal je moeten investeren in het laten maken van bouwkundige tekeningen en andere documenten die je moet aanleveren. In totaal ben je dan gemiddeld voor de hele procedure zo’n €800 kwijt, maar vraag dit dus altijd na bij je gemeente of aannemer.
Welk materiaal is het meest geschikt voor mijn veranda?
Het materiaal dat je kiest bepaalt het uiterlijk van je veranda. Ook is het belangrijk dat dit uiterlijk past bij het type woning dat je bezit. Houten veranda’s worden vaak tegen traditionele woningen geplaatst en metalen veranda’s passen beter bij nieuwbouw. Metaal is sterker waardoor ze met een dunner frame meer gewicht kunnen dragen. Dat betekent dat je uitzicht met metalen veranda’s nauwelijks wordt belemmerd. Hout is natuurlijk en sluit dus goed aan bij een tuin met veel begroeiing. Als laatste is er kunststof. Dit is een erg veelzijdig materiaal dat je kunt aanschaffen in verschillende kleuren en met verscheidene uitvoeringen. Het materiaal dat het meest geschikt is voor je veranda bepaal je dus voornamelijk door te kijken naar je wensen wat betreft het uiterlijk.
Moet ik mijn veranda onderhouden?
Dit is afhankelijk van het materiaal waarvan je veranda is gemaakt. Houten veranda’s moeten goed worden onderhouden. Dat betekent elke drie jaar een grondige schuur- en verfbeurt. Dit verlengt de levensduur aanzienlijk en beschermt het hout weer een paar jaar tegen de weersomstandigheden. Dit is een klus die je zelf kunt doen, maar je kunt het ook uitbesteden. Vaak kan een leverancier je bij de aankoop van de houten veranda al een onderhoudscontract aanbieden zodat je hier zelf geen enkel omkijken meer naar hebt. Metalen, zoals aluminium en staal, worden vaak voorzien van een coating. Deze zorgt ervoor dat het niet kan roesten of kan reageren met andere materialen. Om die reden hebben metalen veranda’s nauwelijks nog onderhoud nodig behalve af en toe een schoonmaakbeurt. Ook kunststof is onderhoudsarm. Twee keer per jaar afnemen met een doekje is dan voldoende.